

Hvordan gjenforene ungdommen med litteratur?
Det er estimert at bare 14% av unge mennesker mellom 14 og 25 leser for underholdning på daglig basis (SSB). Dette er et tydelig problem for forlagsbransjen - hvordan nå og engasjere morgendagens unge lesere? Hvordan kan litteratur fortsette å være en driver for endring?
Samtidig er det en fantastisk mulighet; Hva med den resterende 85-prosenten? Hva gjør de, og hvordan kan vi nå dem?
Vi startet med en hypotese om at vi måtte nå brukerne hvor de er, utenfor den tradisjonelle bokopplevelsen. Da virket sosiale medier som et naturlig sted å utforske.
Noen spørsmål dreide seg om design: Hvordan ser en side ut på sosiale medier? Finnes sider i det hele tatt? Hvordan bør interaksjonsmønsteret være? Hvordan kan vi leke med de strukturelle begrensningene og friheten tredjepartsplattformer gir oss til å skape leseopplevelser?
Andre spørsmål dreide seg om teknologi: Hvilke verktøy kan styrke våre forfattere og gi dem de beste mulighetene til å nå sine unge lesere? Hvordan leverer vi disse historiene i forskjellige format på tvers av plattformer?
Romanen ble skrevet med mål om at den skulle publiseres som en digital fortelling, i form av 45 stories på Instagram. Vi ønsket å utfordre hva litteraturen er i dag, og eksperimentere med en ny sjanger av historiefortelling på tvers av plattformer, hvor det beste av tekst, visualiseringer og lyd møtes.
Via et samarbeid med Universal Music laget vi også en spilleliste på Spotify, hvor håndplukkede utdrag fra boken blandes sammen med musikk fra fra Emelie Hollow.
Etter bare to uker hadde romanen fått 9000 følgere, og tallet holdt seg stabilt gjennom hele perioden. Syv av ti følgere var under 34 år, og den gjennomsnittlige lesetiden av storiene var fem minutter per dag. Både salgstallene i bokhandelen og utlånstallene på biblioteket var mye høyere enn for andre ungdomsromaner.
